vodácký areál Praha

Ondřej Cvikl chce z MS do 23 let madaili!

Jedenadvacetiletý závodník oddílu USK Praha vodní slalom Ondřej Cvikl chce v Austrálii vybojovat medailové umístění. Na základě výsledků z loňského roku se Ondřej řádí mezi největší favority mistrovského závodu K1 muži. V Austrálii se již několik týdnů poctivě připravuje a místní slalomovou dráhu velice dobře zná, absolvoval zde již několik tréninkévých kempů v uplynulých letech. Závod startuje 23. dubna, tak nezapoměnte držet palce našim reprezentantům. 

Kdy jsi začal se slalomem a kdo tě k němu přivedl? S vodním slalomem jsem začal okolo svých 12ti let, ale okolo vody jsem se motal už odmalička. Přivedl mě k němu můj táta, který kdysi taky pádloval.

Co se ti na vodním slalomu nejvíc líbí? Nejvíce asi ta různorodost toho sportu. Myslím tím různé typy závodních tratí, měnící se voda, stále jiná trať, různé druhy lodí, pádel a podobně. A taky samozřejmě výborná parta lidí.

Co děláš za školu a kde momentálně jsi. Vyhlídky? Momentálně nestuduju žádnou školu, ale chystám se hlásit na Fakultu tělesné výchovy a sportu v Praze.

Jaká je tvoje nejoblíbenější tratě? Moje nejoblíbenější kanály jsou v Praze – Troji, Trávka, Austrálie – Penrith a z těch přírodních je to Bourg st. Maurice ve Francii.

Jaké jsou tvé nejlepší dosažené výsledky v kariéře? Nejvíce si cením 5. místa na MS do 23 let v Liptovském mikuláši v roce 2013. Dále pak 8. místa z MS juniorů z roku 2010 z francouzského Foix.Taky si cením dvou 1. míst z ME juniorů v roce 2010 a do 23 let v roce 2013 v hlídkách.

Byl jsi spokojený se sezónou 2013, jaké byly tvé nejlepší výsledky? Se sezónou jsem byl spokojený. Nominoval jsem se ve velice těžké kvalifikaci do reprezentace do 23 let a na MS jsem byl s umístěním ve finále velice spokojený. Na ME ve Francii jsem byl trošku zklamaný, že se mi nepodařilo předvést dobrou jízdu ve finále, to jsem si pak ale vynahradil ziskem titulů mistrů Evropy v hlídkách.

Jak jsi se připravoval na nadcházející sezónu? Připravovat se na novou sezonu jsme se začali asi v polovině října. Začátkem listopadu jsme se odjeli na 10ti denní soustředění do Francie potom jsme makali v Praze. Před vánoci jsme nabírali fyzickou kondici na velmi náročném soustředění na běžkách v Harrachově. V lednu to byly většinou tréninky na hladké vodě. 14. února jsme odletěli za teplem do Emirátů a po 2 týdnech jsme pokračovali dál do Austrálie, kde zůstáváme až do MS.

Proběhly nějaké změny v přípravě? Nějaké zásadní změny neproběhly, ale myslím si, že jsme ještě zkvalitnili tréninky.

Jaké jsou tvé hlavní cíle na sezónu 2014? Hlavním cílem je uspět na MS a ME do 23 let a taky pokusit se vyjet si nominaci do dospělé reprezentace.

Co momentálně děláš, kde trénuješ a na co se připravuješ? Momentálně jsem v Austrálii, kde nám vrcholí příprava na MS do 23 let.

Jak se ti líbí zrekonstruovaná trojská dráha? Není to vůbec špatné, ale ještě jsem neměl možnost jezdit v Troji v teplém počasí, takže na to se už velmi těším.

Co si myslíš o místech nominačních závodů (Troja, Trnávka)? Pro mě osobně to je asi nejlepší kombinace. A myslím, že to jsou pro všechny spravedlivé tratě na nominaci. Všichni je velmi dobře znají.

 IMG 1925

 Další v pořadí bude mistr světa do 23 let Lukáš Rohan, který nás reprezentuje v kategorii C1 muži.