vodácký areál Praha

Jan Busta hodnotí MČR žáků na Paraplíčku!

První zářijovou sobotu se na horním toku řeky Jizery, přírodní trati zvané Paraplíčko, uskutečnilo Mistrovství České republiky žáků ve vodním slalomu pro rok 2014. Mistrovství bylo zároveň pátým, finálovým závodem Českého poháru žáků.

MCRz 2014 22

Celkově závodníci oddílu USK Praha získali v individuálních kategoriích 6 cenných kovů. Eva Říhová, nejlepší žákyně letošní sezóny, podle očekávání zvítězila v kategorii C1. Na kajaku své vítězné ambice naplnit nedokázala a po trestných dotycích v obou jízdách se umístila až na čtvrtém místě. Na třetím místě se po velmi dobrém výkonu v druhé jízdě umístila Michala Dušková. Nejvýraznějším jménem oddílu v kategorii žáků mladších je jistě Adam Král. Ten na Mistrovství získal stříbro v kategorii C1 a na kajaku se umístil na solidním čtvrtém místě. Velké naděje byly vkládány do Kryštofa Lhoty. Výkony tohoto mladšího žáka v průběhu celé sezóny jasně naznačovali, že na Mistrovství bude patřit mezi hlavní favority. Kryštof ovšem své i trenérské naděje a předpoklady nenaplnil poté, co si v každé jízdě k výslednému času připisoval 6 trestných sekund za dotyky na brankách. Kryštofovi se následně nezadařilo ani v kategorii C2, s parťákem Lukášem Příhodou skončili až na pátém místě. V kategorii C2 žáků mladších ovšem zvítězila dvojice Urbánek Matyáš – Říha Matyáš, na třetím místě potom skončila dvojice Kadlec Filip – Frencl Josef. V nejnabitější konkurenci starších kajakářů se po solidním výkonu umístil Vojtěch Zeman, na 8. místě potom Václav Beran, na 11. Tomáš Raška. Čistým časem by tato trojice naprosto suverénně ovládla kajakářské hlídky, ovšem vzhledem k obdrženým 20 trestným sekundám se umístili na 5. místě. V hlídkách žen zvítězila dle očekávání trojice Říhová – Dušková – Blažková, v kategorii C1 zvítězila trojice Říha – Weisl – Král, na druhém místě skončila také hlídka deblová ve složení Příhoda – Lhota, Urbánek – Říha, Raška – Eliáš.

Proběhlé žákovské Mistrovství bylo jistě o poznání méně úspěšné než to loňské. To letošní mohlo být určitě medailově výnosnější. V některých kategoriích možná překvapili závodníci, kterým sedly „suché a mělké“ podmínky trati. Nicméně sezóna jde dál, a pokud to nevyšlo teď, po odhodlaném tréninku to může jistě vyjít příští rok.

Již tuto sobotu se na umělé slalomové dráze v Křivoklátě uskuteční Mistrovství republiky dorostenců. Toho se zúčastní i mnozí ze zmíněných žáků, aby zde sbírali zkušenosti a někteří dokonce body v juniorské nominaci. Mistrovství je totiž zároveň jedním z nominačních závodů na juniorské Mistrovství světa, které se příští rok uskuteční až v Brazílii. Tak držte palce!