vodácký areál Praha

Vydařený začátek sezóny pro naše závodníky

Populární trať v australském Penrithu, která vznikla při příležitosti Olympijských her v roce 2000, se stala na několik týdnů základnou skupiny vodních slalomářů z České republiky připravující se na nadcházející olympijskou sezónu. Nechybí mezi nimi aktuální mistři světa Jiří Prskavec s Kateřinou Kudějovou, stříbrný olympionik Vávra Hradilek či Stanislav Ježek a Vít Přindiš.

12672067 10153377599973848 7794974087018598339 o

Kromě ideálních tréninkových podmínek a možnosti porovnávání se světovou konkurencí na každodenní bázi měli naši reprezentanti možnost vyzkoušet si i první ostrý start na mezinárodním závodě Australian Open. Pro start se nakonec rozhodlo deset závodníků a i přes tento nízký počet zanechali velmi výraznou stopu ve výsledkové listině.

První finálový den byli na programu kategorie singlkanoistů, kajakářek a deblkanoistů. V kategorii dvojic jsme neměli zastoupení, protože posádka Koplík-Vrzáň se rozhodla raději závod vynechat a dokončit aklimatizaci po příletu. Mezi singlkanoisty si finále vybojoval matador Stanislav Ježek a mladý Lukáš Rohan. Velice povedené finálové jízdy nakonec znamenaly druhé místo pro Rohana a třetí pro Ježka. Sklonit se museli pouze před suverénním Matějem Beňušem ze Slovenska. Kajakářky se do finále také probojovali dvě a konkrétně Kateřina Kudějová a Veronika Vojtová. Právě druhá zmiňovaná se postarala o další cenný kov do české sbírky, když ve vlnách vybojovala skvělý bronz.

12705277 10153377469488848 2317588860088897869 n

Druhý finálový den patřil kajakářům a singlkanoistkám. Mezi ženami jsme zastoupení neměli, ale v kajaku to byla velice silná čtveřice Prskavec, Hradilek, Tunka a Přindiš. V silném mezinárodním poli se podařilo probojovat do finále Tunkovi s Přindišem. Právě Přindiš se postaral o poslední a nejcennější kov, když bezchybnou a nejrychlejší jízdou ovládl finále kajakářů. Těsně druhý skončil olympijský šampion Daniele Molmenti z Itálie a třetí místo bral dvojnásobný mistr světa Peter Kauzer ze Slovinska.

,,Kvalifikační trať byla až moc lehká, tak jsem doufal, že ji stavitelé trochu do semifinále okoření. Naštěstí se tak stalo a pár míst bylo velice technických, což mi sedělo. I přes to, že bych se na závod speciálně připravoval a šel jsem do něj z plného tréninku, tak jsem se cítil dobře a jsem moc rád za cenný výsledek. Za dva týdny se na stejné trati pojede Oceanian Open, tak věřím, že si na mě hodně lidí bude brousit zuby,‘‘ říká Vít Přindiš a vzpomíná další významné závody, které se v australském Penrithu za dva týdny odehrají.

Výsledky: http://www.canoeicf.com/results-pages/icf-canoe-slalom-ranking-race-australian-open