vodácký areál Praha

Kajakáři opanovali mistrovství Oceánie. Hradilek slaví zlato, Přindiš bronz.

Druhý závod během dvou týdnů odjela skupina vodních slalomářů připravujících se na novou sezónu v australském Penrithu. Zastoupení ve startovním poli bylo téměř identické, jedinou změnou bylo rozhodnutí posádky Koplík-Vrzáň do druhého závodu nastoupit. Češi znovu zanechali velice výraznou stopu v nabité světové konkurenci a vše vyvrcholilo závodem kajakářů.

vyhlaseni 0204

Program závodu byl navlas identický s tím, který se v Austrálii uskutečnil před čtrnácti dny, ve kterém Češi získali čtyři medaile. Pátek patřil již tradičně kvalifikacím všech kategorií, ze kterých postupovaly předem dané počty závodníků do víkendových bojů o cenná umístění.

Sobotní finálový den byly na programu tři lodní kategorie. Na start se postavili kajakářky, singlkanoisté a deblkanoisté. Kajakářky znovu ukázaly svoji sílu a hned dvě se probojovaly do finále. Své dovednosti ve finálové jízdě znovu předvedla Veronika Vojtová, která solidní jízdou obsadila čtvrtou pozici a po bronzu z prvního závodu si tak připsala druhý velmi dobrý výsledek v krátkém čase. Druhá kajakářka ve finále byla Karolína Galušková, pro kterou to byl vůbec první závod po zranění a následné operaci ramene, které si přivodila při tréninku na olympijské trati v Londýně. Galušková obsadila v konečném pořadí páté místo a naznačila své možnosti promluvit do jarní nominace o místo v reprezentaci.

,,Jsem moc ráda za páté místo v takto kvalitním závodě, ale do nominace zbývá ještě spoustu času a mě čeká hromada práce dostat se do formy, kterou bych chtěla v té době mít ,‘‘ říká Karolína Galušková, vracející se po vážném zranění na světovou scénu.

V kanoistických disciplínách jsme zastoupení ve finále měli pouze v posádce Koplík-Vrzáň. Ti trochu opatrnou jízdou zakončili první závodní vystoupení v novém roce na osmém místě. Medailisté z Australien Open, Ježek s Rohanem inkasovali padesátivteřinové penalizace za chybné průjezdy protivodných bran 9 a 10 a byli tím pádem ze hry o cennější umístění. Zejména u Ježka bylo hodnocení více než sporné, ale rozhodčí ani po zhlédnutí videa nechtěli rozhodnutí změnit.

V neděli patřila trať v Penrithu kajakářům. Na start se postavili čtyři naši zástupci a všichni si dokázali v silné mezinárodní konkurenci vyjet finálovou účast. Kajakářům se podařilo potvrdit svoji vysokou výkonnost i ve finále a ukořistili čtyři místa v první pětce závodu. Hradilek celý závod skvělou jízdou bez chyb opanoval, Přindiš obsadil třetí místo a navázal tak na úspěch z minulého závodu. Těsně čtvrtý skončil Ondřej Tunka a pětku uzavíral úřadující mistr světa Jiří Prskavec.

,,Necítil jsem se před závodem v úplně optimální formě. Šli jsme do něj z plného tréninku a trápili mě i zdravotní potíže, takže jsem od závodu tolik nečekal. Chtěl jsem předvést kvalitní jízdy a mít z nich radost. Celkový výsledek je jen třešničkou na dortu,‘‘ svěřuje se Vávra Hradilek, nový mistr Oceánie pro rok 2016.