vodácký areál Praha

První část světových pohárů skočila

Itálie, Španělsko a Francie. Tři různé tratě, tři závody a tři týdny na cestách. Slalomářům začala letošní série světových pohárů a většina reprezentačního týmu tuto cestu absolvovala bez přerušení. Pouze olympijské lodě Kudějová, Gebas a Kašpar-Šindler  si vybrali po jednom závodu, aby otestovali svoji formu před blížícími se olympijskými hrami.

13411693 10154724231181729 5698230644814783373 o

V Italské Ivreii se závod světového poháru uskutečnil poprvé a pro většinu závodníků to bylo zároveň první seznámení s místní těžkou tratí, která prošla během uplynulého roku rekonstrukcí, na které se znovu podílela vodohospodářská laboratoř ČVUT. Největší úspěch si z českého týmu připsal singlkanoista Michal Jáně, který suverénním způsobem vyhrál. V nové disciplíně slalom cross, kterou do pořadu světových pohárů letos poprvé mezinárodní kanoistická federace přidala si v napínavém finále připsal historicky první vítezství Vávra Hradilek a stříbro Vít Přindiš. Bronz ve stejné disciplíně přidala Amálie Hilgertová a zkompletovala tak medailovou sbírku.

„Od začátku týdne, kdy jsme s týmem dorazili, se mi tady jezdilo dobře. Ježdění mě opravdu bavilo a celkově se mi moc líbilo i prostředí. Voda tu má velkou sílu a tak je důležité, aby stavitelé nevymýšleli extrémně těžké kombinace branek. Mě trať sedla a dokázal jsem si každou jízdu maximálně užít,“ hodnotil své vystoupení vítěz Michal Jáně.

ČT Sport: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11558569090-sp-ve-vodnim-slalomu-2016/216471291382101-sp-2016-italie/

Druhý závod hostila tradiční trať ve španělském Seu, která se za tři roky stane dějištěm Mistrovství světa. Historický double si připsal Vít Přindiš, který poprvé v kariéře vyhrál závod ve slalomu a odpoledne přidal vítězství i v nové disciplíně slalom cross. Vzrůstající formu před OH ukázal Víťa Gebas, když v nabité konkurenci obsadil třetí místo. Bronz si připsal také Ondřej Tunka ve slalom crossu. Kateřina Kudějová  těsně obsadila čtvrté místo v kategorii kajakářek.

„Seo nepatří mezi mé nejoblíbenější tratě, ale zase se mi potvrdilo, že na to mám. Vždy jsem letos zatím zajel čas do nejlepší pětky, ale v Ivreii jsem měl zbytečné šťouchy. Rychlostně jsem na tom dobře, musím tu jízdu dávat čistou, pak mohu soupeřit s nejlepšími, to je pozitivní zjištění,“ řekl Vít Přindiš po vítězném finále.

ČT Sport: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11558569090-sp-ve-vodnim-slalomu-2016/216471291382102-sp-2016-spanelsko/

Poslední destinací první části světových pohárů bylo francouzské Pau. Domácí organizátoři, kteří budou v příštím roce hostit Mistrovství světa ve vodním slalomu i sjezdu, letošní světový pohár pojali jako velkou generálku a proto se obě reprezentace setkali. Největší hvězdou závodu byla Martina Satková, která si celkově připsala tři zlata ve sjezdu a obsadila deváté místo v singlakanoi ve slalomu. Dominanci ve slalom crossu potvrdili naši kajakáři, kteří v nejdramatičtějším finále obsadili první dvě příčky. Druhé vítězství v řadě si připsal Vít Přindiš a druhé místo tentokrát zbylo na Vávru Hradilka.

„Tréninky byly trochu náročnější. V sobotu to bylo skutečně těžké. Po finále jsem se hned převlékla do sjezdařského a myslím, že jsem to zvládla dobře. Baví mě to a ani jsem se necítila moc unavená,“ hodnotila své plné nasazení Martina Satková.

ČT Sport: http://www.ceskatelevize.cz/porady/11558569090-sp-ve-vodnim-slalomu-2016/216471291382103-sp-2016-francie/

Druhá část světových pohárů ve vodním slalomu se odehraje v první půlce září. Nejlepší slalomáře bude hostit 2.-4. září trať v pražské Troji a následně o týden později se celý seriál ukončí při finále ve slovinském Tacenu.