vodácký areál Praha

V Praze – Troji se i letos rozhodne o nominaci vodních slalomářů

Už za rok čeká všechny sportovní fanoušky událost, na kterou se těší každé čtyři roky. Na olympijské hry v Tokiu vyrazí i nejlepší čeští vodní slalomáři. Ti se ale nejdříve poperou o nominaci do reprezentace pro letošní rok už začátkem května ve Veltrusech a Praze – Troji. Souboje o nominaci vyvrcholí v rámci 3. a 4. Českého poháru Skupiny ČEZ za finanční podpory Hlavního města Prahy a Městské části Praha 7 o víkendu 11. – 12. května 2019. 

troja M

Nejlepší čeští kajakáři budou letos bojovat o dvě reprezentační místa v českém týmu pro letošní rok, který už bude také částečně rozhodovat o složení olympijského týmu. Vzhledem k stříbru z loňského mistrovství světa má vodní slalomář Jiří Prskavec jisté místo v letošní reprezentaci a díky tomu si mohl dovolit na soustředěních ve Francii a ve Španělsku otestovat tratě, na kterých se letos pojede mistrovství Evropy a světa.

Je to příjemné v tom, že nemusím ladit formu přímo k nominaci a může být ještě lepší směrem k mistrovství Evropy. Na druhou stranu jsem loni nominaci jel a dařilo se mi poměrně dobře, takže nemůžu říct, že je to zásada. Ale samozřejmě je to příjemnější," řekl pětadvacetiletý kajakář, který v roce 2018 vedle stříbra na MS získal i bronz na domácím ME v Praze.

rohan lukas

V nominaci se proto bude odehrávat ostrý souboj favoritů Vavřince Hradilka, stříbrného z OH v Londýně 2012 a bývalého mistra světa z Pau 2017 Ondřeje Tunku, a také Víta Přindiše – historicky prvního vítěze série Světového poháru za rok 2017. Ale do hry může promluvit i další silný závodník Ondřej Cvikl, sparingpartner Prskavce, anebo syn Štěpánky Hilgertové Luboš. 

rohan lukas

Bývalá mistryně světa Kateřina Kudějová bude bojovat proti vycházející hvězdě Amálii Hilgertové nebo Antonii a Karolíně Galuškovým. Mnohonásobná medailistka z mezinárodních akcí Tereza Fišerová bude na singlkanoe v souboji s mladými talenty, jako jsou Martina a Gabriela Satkové, a také proti bývalé mistryni světa Kateřině Havlíčkové. Otevřený souboj uvidíme v kategorii mužů singlkanoistů. 

V Praze – Troji ale závody nominací vodních slalomářů nekončí. Už začátkem září (6. – 8. 9.) bude umělá slalomová dráha hostit „crème de la crème“ v tomto olympijském sportu v rámci Světového poháru, v rámci kterého se bude pořádat i mistrovství světa v extrémním kanoe slalomu.

rohan lukas

Ředitel organizačního výboru a bývalý elitní vodní slalomář Jiří Rohanvěří, že v Troji uvidí rekordní počet fanoušků. „Jsem si jistý, že v Praze – Troji uvidíme opět sportovní výkony na nejvyšší úrovni. Ale k těm žene naše závodníky zejména nepopsatelná atmosféra a podpora ze strany domácích fanoušků. Budeme rádi, když si do areálu najde cestu co nejvíce lidí a připravujeme také zajímavý doprovodný program pro děti i dospělé. Naším dalším cílem je dobře propagovat nejen Hlavní město Prahu, ale i celou Českou republiku,“ popisuje Jiří Rohan a zve všechny sportovní fanoušky, aby přišli podpořit závodníky už na květnovou nominaci.

Český pohár Skupiny ČEZ startuje ve Veltrusech 4. a 5. května. Závodníci se pak přesunou do Prahy. Soutěže začínají kvalifikacemi v dopoledních hodinách a vyvrcholí finálovými jízdami odpoledne. 

Informace k závodům, fotografie a výsledky budete moci sledovat na stránkách Českého svazu kanoistiky www.kanoe.cza pro aktuální dění a informace sledujte Facebook Český vodní slalom a sjezd nebo instagram Czech Canoe. 

Program sobota a neděle 11. – 12. 5. 2019:

Sobota:

7,45     porada vedoucích a rozhodčích před loděnicí FTVS UK
8,30     ukázková jízda 
9,45     start kvalifikace C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 60s
13,30 start finále A C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 90s
15,00 start finále B C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 50s
Po skončení finále B vyhlášení výsledků

Neděle:

9,45     start kvalifikace C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 60s
13,30   start finále A C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 90s
Po skončení finále A vyhlášení výsledků
15,15 start finále B C1ž, C1m, K1ž, K1m, C2m a C2mix, interval 50s