vodácký areál Praha

Mistrovství světa 2006

V roce 2006 byl náš oddíl USK Praha pořadatelem Mistrovství světa ve vodním slalomu.

 Cesta k pořádání Mistrovství světa 2006

 

Tradice pořádání závodů ve vodním slalomu by nemohla vzniknout bez kvalitní tratě. Oddíl vodního slalomu v počátcích fungoval v Praze 1 na Malé Straně v loděnici na "Čertovce", kde také trénoval a pořádal závody. Po objevení nových tratí na řece Kamenici pořádal závody i tam. Historie pořádání závodů na trojském kanálu se začala psát od roku 1980. Trojský kanál má svůj původ ve vorové propusti, která se používala už od padesátých let minulého století. V sedmdesátých letech 20. století měl být zasypán, ale na popud Jaroslava Pollerta z něj začala vznikat slalomová trať, která se stavěla necelých 10 let. Poprvé se vodáci na nové umělé trati svezli na podzim roku 1980. První národní závod proběhl rok poté, tedy 1981. První mezinárodní závod se konal za další rok, tedy 1982. Trať sloužila a stále slouží jako hlavní tréninkový kanál pro reprezentanty, ale svým zázemím a různými stupni obtížnosti patří k vyhledávaným místům také pro přípravu mládeže, výuku studentů vysokých škol, rafting, rodeo, přípravu hasičů a další aktivity na vodě.

První mezinárodní závod byl pořádán v roce 1982 s názvem "O cenu Trojského koně", tím vznikla tradice tohoto závodu, který se buď jako mezinárodní závod, nebo Světový pohár, koná každoročně. V Praze bylo doposud uspořádáno sedm podniků Světového poháru a to v letech 1992, 1996, 2000, 2001, 2002, 2004, 2007.

V pražské Troji se také konalo v roce 1994 historicky první Akademické mistrovství světa. Velkou zásluhu na vzniku tohoto typu závodu v mezinárodním měřítku měl pan Květoslav Jech, který byl zároveň i ředitelem organizačního výboru tohoto MS.

Po úspěšném pořadatelském průběhu dvou závodů Světových pohárů se vedení oddílu rozhodlo v roce 1998 kandidovat na uspořádání Mistrovství světa pro rok 2002. Neuspěli, vyhrála Francie. Podruhé se Troja ucházela o pořádání MS v roce 2000. Zasedáni kongresu ICF probíhalo ve Varšavě a 20. 11. 2000 bylo rozhodnuto, že MS pro rok 2006 se bude konat v České republice, v pražské Troji.

Poslední červencový víkend v roce 2005 proběhla v Troji generálka na MS. Mezinárodní závod "O cenu Trojského koně" byl pořádán jako Předmistrovský závod.

V roce 2006 jsme uspořádali čtvrtou „velkou" akci na území České republiky - mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze - Troji (v roce 1967 se na Lipně uskutečnilo MS ve vodním slalomu a ve Špindlerově Mlýně ve sjezdu na divoké vodě, v roce 1996 na těch samých místech proběhlo Mistrovství světa juniorů, v roce 1998 bylo v Roudnici nad Labem uspořádáno Mistrovství Evropy). Mistrovství světa se konalo pod záštitou pana primátora hlavního města Prahy, MuDr. Pavla Béma, za velkého zájmu diváků a bylo slavnostně zahájeno na Křižíkově fontáně. Závody kompletně přenášela Česká televize a přebírali jí i zahraniční televizní společnosti včetně Eurosportu. V konečném účtování čeští reprezentanti vybojovali pět medailí, z toho v individuelním závodě se stali mistry světa na kanoi dvojic Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a vynikající bronzovou medaili získal z pořádajícího oddílu, na kanoi jednotlivců Stanislav Ježek. Zbývající medaile jsme vybojovali v závodech družstev (3xC2muži-zlatá, 3xC1muži-stříbrná, 3xK1ženy-stříbrná). Zajímavostí šampionátu jistě bylo, že na jeho uspořádání se také velkou měrou podíleli aktivní závodníci oddílu v čele s medailistou Ježkem, což není právě obvyklá věc.

Všem kteří se na uspořádání Mistrovství světa podíleli patří dík.

Jiří Rohan