vodácký areál Praha

Za dva týdny přivítá Praha - Troja největší hvězdy světového vodního slalomu. Prskavec v dvojboji na kánoi a kajaku

Už jenom dva týdny zbývají do startu Světového poháru ve vodním slalomu v Praze-Troji (8.–11. června 2023). Již podevatenácté v historii budou mít sportovní fanoušci možnost dostat se ke svým sportovním idolům, olympijským vítězům a mistrům světa jako jsou i české superstar Jiří Prskavec, Lukáš Rohan, Vít Přindiš a Tereza Fišerová. Malí i velcí budou mít připravený zajímavý doprovodný program, který startuje již v neděli 4. června Pádlojízdou se 100 lety Českého rozhlasu. 

rohan_REI_7124.jpg

Organizační tým v čele s dvojnásobným olympijským medailistou Jiřím Rohanem zve všechny sportovní nadšence i rodiny, aby povzbudili nejen české reprezentanty v boji o medaile a cenné body do olympijské kvalifikace. 

Celá série Světového poháru ve vodním slalomu letos neodstartuje v Troji, ale závodníci se nejdříve vydají na Eiskanal do německého Augsburgu. Týden na to pak budou závodit o cenné body doma v Troji.   Hlavní vrchol roku je pak čeká na zářijovém mistrovství světa v Londýně a o evropské medaile se utkají na Evropských hrách v Krakově na konci června. Podle ředitele organizačního výboru SP ve vodním slalomu v Praze-Troji Jiřího Rohana budou vodáci muset absolvovat nabitou sezónu, kde bude pro některé závodníky Světový pohár v Troji také jedním z vrcholů. 

„S reprezentanty jezdíme na závody po celém světě, ale je úžasné, že nejen domácí závodníci nám často říkají, že zažít Troju, to je prostě nezapomenutelný zážitek. Není to tím, že by tato trať byla nějak výjimečná. Ale děkovat za to můžeme skvělé atmosféře, tvrdě pracujícímu týmu a hlavně věrným a pořádně hlučným fanouškům kolem tratě,“ vysvětluje Jiří Rohan a zve širokou veřejnost, aby přišla opět pomoct vytvořit neopakovatelnou událost. Letošní akce se bude nést ve jménu oslav 110. výročí založení Českého svazu kanoistů a také oslav 100 let Českého rozhlasu, který si vzal pod záštitu oblíbenou Pádlojízdu v neděli 4. června

Organizace mezinárodní akce by nebyla možná bez podpory silných a stálých partnerů. Generálním partnerem akce je Skupina ČEZ, hlavním partnerem finanční skupina UNIQA, finančně akci podporují Národní sportovní agentura a hlavní město Praha. Organizační výbor jménem ředitele Jiřího Rohana děkuje všem sponzorům: „Uspořádání mezinárodní akce na nejvyšší úrovni, jako je Světový pohár, by se neobešlo bez stálé podpory velkých partnerů, ale velké díky patří všem sponzorům, protože umožňují realizaci celé akce a vytvoření skvělých podmínek nejenom pro závodníky, ale i pro všechny návštěvníky a účastníky akce. Spoustu práce vždy předvedou i naši dobrovolníci, kterých si velmi vážíme, a jejich práce je nenahraditelná.“ 

REI_beda.jpg

Diváky provede závodem ostřílená dvojice moderátorů a bývalých vodních slalomářů – Daniel Stach a Miroslav Lenc. Připravená bude fanzóna se stánky partnerů i s občerstvením, aktivity pro děti, autogramiáda a další bohatý program. Velkou raritou jsou také medailové ceremoniály, kde vítězům zazpívá národní hymnu kanoistka Eva Říhová.

Prskavec a Fišerová na startu od čtvrtka do soboty

Celkové prvenství v seriálu letos obhajuje v kategorii kajakářů Jiří Prskavec, mezi kanoistkami Tereza Fišerová. Díky obměnám letošního programu, který začíná už ve čtvrtek v 14:00 kvalifikacemi kajakářek, můžou diváci vidět olympijského vítěze a nejnověji i reprezentanta na kánoi Jiřího Prskavce už ve čtvrtek a pátek odpoledne. Obojživelnice Tereza Fišerová se také představí v obou disciplínách. V případě příznivé kvalifikace se jich fanoušci můžou dočkat i v sobotním semifinále a finále kategorie C1 mužů a žen. 

Prodej vstupenek

Vstupenky jsou v prodeji online od 12. května. Cena v předprodeji: Permanentka na tři dny (pátek, sobota, neděle) – 400 Kč, jednodenní vstupenka 200 Kč/den. Na místě bude ke koupi pouze jednodenní lístek za 200 Kč/den. Ve čtvrtek je vstup zdarma. 

Děti do 140 cm a handicapovaní mají vstup zdarma. Online prodej vstupenek zajišťuje Ticketportal.cz.

Pádlojízda se 100 lety Českého rozhlasu

Součástí akce bude opět oblíbená Pádlojízda se 100 lety Českého rozhlasu, společná jízda přátel vodního slalomu na všech možných plavidlech s pádly z pražské Troji do centra Prahy, která se pojede již v neděli 4. června od 14:00.

Světový pohár ve vodním slalomu 2023 v Praze-Troji 

Kdy: 8. až 11. června 2023 (čtvrtek až neděle) 

Kde: Kanoistický areál, Praha 7 – Troja, Vodácká ul. 

 

Start: 

Čtvrtek 8. června, 14:00 – 18:00 – kvalifikace K1 ženy a K1 muži 

Pátek 9. června 8:30 – 11:30 kvalifikace C1 ženy a C1 muži, 13:45 semifinále a 16:45 finále K1 ženy a K1 muži 

Sobota 10. června 9:00 semifinále a od 11:30 finále C1 ženy a C1 muži, 

Neděle 11. června 9:00 kvalifikace, od 11:15 finále kajak cross (CSLX) 

 

Kategorie: Muži: K1, C1, X1M, Ženy: K1, C1, X1W 

Web akce: https://www.slalomtroja.cz/cz/ 

Facebook: https://www.facebook.com/CanoeSlalomPrague . Instagram @canoeslalomprague 

Informace a předběžný program: http://www.slalomtroja.cz/ 

Světový pohár ve vodním slalomu v Praze (8–11. června 2023) bude druhým závodem ze série pěti závodů SP, které postupně zavítají do Německa, Česka, Slovinska, Španělska a Francie. Celkové prvenství obhajuje v kategorii kajakářů Jiří Prskavec, mezi kanoistkami je to Tereza Fišerová. Australanka Jessica Foxová se vloni stala nejlepší kajakářkou a Nicolas Gestin z Francie obhajuje prvenství mezi kanoisty. Závodit se bude opět i v kategorii kayak cross (CSLX), kde prvenství bohužel nemůže obhájit český reprezentant Vojtěch Heger ale Němka Caroline Trompeterová na startu bude. Mistrovství světa v Londýně se uskuteční od 19. do 24. září. Evropské hry v Krakově od 28. června do 2. července.